Copenhagen,
14
April
2023
|
10:30
Europe/Amsterdam

VELUX Gruppen har bygget boliger med et rekordlavt klimaaftryk og et indeklima i topklasse

VELUX Gruppen og en række partnere åbner i dag dørene til BoligVærkstedet – et byggeprojekt med syv prototyper, der viser, hvordan vi fremover kan bygge mere bæredygtige bygninger med et CO2-aftryk, der er tre gange lavere end den danske standard, og et indeklima i topklasse. BoligVærkstedet er en del af konceptet Levesteder, som kan fremvise det laveste CO2-aftryk i Danmark og som viser, at vi ikke behøver at vente på fremtidens teknologi for at bygge mere bæredygtigt.

Byggebranchen står for 34% af det globale energiforbrug og 37% af den globale CO2-udledning[1]. I den seneste rapport fra FN's klimapanel står det klart, at nye løsninger med et lavere CO2-aftryk skal implementeres og skaleres – også i byggebranchen.

En af disse løsninger kan opleves i København fra i dag. Med det banebrydende projekt BoligVærkstedet demonstrerer VELUX Gruppen med en række partnere, hvordan man bygger boliger med et CO2-aftryk på 3,8 kg/CO2/m2/år - tre gange lavere end det nuværende danske lovkrav på 12 kg/CO2/m2/år – og til en pris, der matcher markedsprisen på et étfamiliehus eller rækkehuse i stor skala. BoligVærkstedet er desuden designet med et stort fokus på at skabe et sundt indeklima ved hjælp af dagslys og frisk luft, og har opnået det bedst mulige indeklima på markedet.

Som en del af en industri, der står for en stor del af den globale CO2-udledning, ønsker vi at tage ansvar og finde måder at bygge mere bæredygtigt på. Med dette projekt viser vi, hvordan det kan gøres allerede i dag. Jeg er meget stolt af de resultater, vi har skabt med BoligVærkstedet sammen med vores partnere. Dette projekt er et godt eksempel på, hvordan opførelsen af mere bæredygtige, sundere boliger både kan løse klimaudfordringerne inden for vores industri og forbedre vores generelle sundhed. Vi tilbringer trods alt 90% af vores tid indendørs, så et sundt indeklima i vores hjem er afgørende,

siger Tina Mayn, Executive Vice President for Products i VELUX Gruppen.

Som repræsentant for København som UNESCO World Capital of Architecture 2023 deltog overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i dag til åbningen af BoligVærkstedet:

I København har vi et klart politisk mål om at reducere vores udledning af CO2. Det gælder også, når vi bygger nyt, da knap 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggebranchen. Det kan og skal vi gøre bedre. København skal gå forrest og skabe bygninger, der både er sundere for klimaet og for de mennesker, der bruger dem. BoligVærkstedet gør lige præcis det. Her bidrages med ny viden og nye idéer til gavn for os, for københavnerne og for byens mange besøgende under Arkitekturåret.

BoligVærkstedet er den første prototype under det overordnede koncept – Levesteder – som er udviklet af VELUX Gruppen, arkitektvirksomheden EFFEKT og ingeniørvirksomheden Artelia. Visionen er at gå forrest i byggebranchen og vise, hvordan nytænkningen af byggeri og bygninger kan være med til at løse nogle af de globale klima- og sundhedsudfordringer. Konceptet er baseret på fem nøgleprincipper, som kan anvendes i både nye og ældre bygninger og samfund: boliger skal være sunde, enkle, skalerbare, til at betale og skal kunne deles over tid. 

Materialerne, løsningerne og viden er her allerede  
Som en del af projektet BoligVærkstedet har VELUX Gruppen, EFFEKT, Artelia og Enemærke & Petersen gennemført en komplet LCA (Life Cycle Assesment). Det betyder, at hvert enkelt materiale, design og byggeteknik er nøje udvalgt og kortlagt i forhold til dets CO2-aftryk sammenlignet med tilsvarende i en typisk dansk husstand. På baggrund af det har partnerne bygget prototyper, der viser, at vi ikke behøver at vente på fremtidens teknologi for at bygge boliger, der gavner både mennesker og planeten.

Monitoreringen og den grundige vurdering af hvert produkt, materiale og proces har været afgørende for at nå frem til de resultater, som vi kan præsentere med projektet. Det faktum, at vi har været i stand til at nå disse rekordresultater med BoligVærkstedet, er et bevis på, at vi ikke behøver at vente på fremtidige teknologier for at bygge mere bæredygtigt. Materialerne og løsningerne er her allerede - vi skal bare bruge og skalere dem. Jeg håber, at vi kan inspirere byggebranchen til at følge trop,

siger Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen.

Partnerprojekt under UNESCO World Capital of Architecture 2023 
BoligVærkstedet viser i alt syv prototyper – fem åbne pavilloner og to færdige boliger i fuld skala, der i dag er blevet indviet og åbner for offentligheden på Jordens dag den 22. april. Som officiel partner til UIA World Congress of Architects i København vil BoligVærkstedet desuden være vært for debatter og aktiviteter, der skal drive og accelerere forandringer i byggebranchen. 

Læs mere om BoligVærkstedet og book en rundvisning her: https://buildforlife.velux.com/en/livingplaces/visit-living-places-copenhagen 

Prøvemodel

Om VELUX Gruppen 
I over 80 år har VELUX Gruppen skabt bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget for mennesker over hele verdenen. Produktporteføljen omfatter ovenlysvinduer og moduler til både skrå og flade tage, gardiner og solafskærmning, rulleskodder og smart home-produkter. Vores produkter bidrager til et sundt og bæredygtigt indeklima ifm. arbejde og uddannelse, fritid og fornøjelse. VELUX Gruppen arbejder globalt med salgs- og produktionsaktiviteter i mere end 36 lande og beskæftiger omkring 11.000 medarbejdere. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab, ejet af VILLUM FONDEN og Kann Rasmussen familien. I 2022 omsatte VKR Holding for DKK 31,9 mia. og VILLUM FONDEN donerede DKK 1,36 mia. til forskning, miljø, sociale og kulturelle formål i ind- og udland.

Læs mere om VELUX Gruppen på velux.com.

[1] FN's Global Building Alliance statusrapport 2022