15
Januar
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX analysen: Nordjyderne fører an og investerer i grøn energi

Hver anden dansker, der er bosiddende i hovedstaden, vil i dagligdagen bevidst spare på energien ved at skrue ned for varmen, og i Nordjylland har hver sjette inden for det seneste år købt miljøvenlig energi - og endnu flere forventer at gøre det.
VELUXPageContent

Analysen fra VELUX konkluderer, at danskerne både tænker mere og mere over deres energiforbrug og nu også er klar til at gøre en ekstra indsats, så de dermed både får mulighed for at spare penge og energi i fremtiden til gavn for CO2-balancen. I undersøgelsen er Danmark delt op i 5 regioner, og der er store forskelle på, hvordan danskerne fra de enkelte landsdele ser på fremtidens miljøudfordringer.

Flest nordjyder har inden for det seneste års tid købt grøn eller miljøvenlig energi, men tallene fra hele landet viser en positiv tendens. Mere end hver tiende husstand køber allerede på nuværende tidspunkt grøn energi, og hvis denne udvikling fortsætter, vil Danmark i løbet af få år være med helt i front i den vestlige verden.

Danskerne er også blevet spurgt om, hvordan de prioriterer privatøkonomien ift. CO2- reduktion. Her er det interessant at se på forholdet mellem nordjyder og sjællændere, for det er kun hver tredje sjællænder, der sætter husstandsøkonomien øverst, mens det for mere end halvdelen af nordjyderne, er det vigtigste parameter. Der er således stadig en ret stor forskel på, hvordan danskerne i de 5 regioner prioriterer.

I fremtiden vil hver anden dansker i hovedstadsområdet bevidst spare på varme, strøm og el. I Nordjylland er det kun cirka 36 procent, der har den samme indstilling. Til gengæld vil hver anden nordjyde udskifte gamle apparater til mindre strømforbrugende. I hovedstadsområdet er det kun 39 procent, der mener, de vil gøre det samme inden for det næste års tid.

- Det er interessant at se, at danskerne prioriterer så forskelligt, og at de regionale forskelle alligevel er markante. På Sjælland og i hovedstadsområdet, er man meget fokuseret på klimaet og nedbringelsen af CO2-produktionen, i Nordjylland er der godt nok større fokus på husstandens egen økonomi, men samtidig på de langsigtede investeringer, der virkelig kan gøre noget ved boligens miljøbelastning, siger Jesper Salskov Jensen, direktør for VELUX Danmark A/S.

Til gengæld har danskerne i hovedstadsområdet og på Sjælland taget nyere og mere miljøvenlige vaskevaner til sig. De har langt større fokus på at ændre vaskevaner til tøjvask i koldere vand, end danskerne har i resten af landet. I Nordjylland har mere end to tredjedele valgt at få foretaget reparationer og forbedringer af deres boliger f.eks. med nye vinduer. Det har kun hver anden i region Sydsjælland.

I Midtjylland er også flere blevet klar til at satse på solvarmeanlæg. Her vil hver tiende i området inden for det næste års tid etablere et bæredygtigt solenergianlæg, mens det f.eks. i Nordjylland kun er hver tyvende. Måske vidner det om, at danskerne i storbyerne lader sig inspirere mere af de nyeste muligheder, og ikke er helt så bange for at kaste sig ud i fremtidens nye løsningsforslag.

- Det er næsten altid sådan, at de nye tendenser ses først i de store byer, og så med tiden breder de sig som små ringe i vandet til resten af Danmark. Det kan meget vel vise sig også at være gældende i forhold til installation af solvarmeanlæg til private, men samtidig giver undersøgelsens resultater en fornemmelse af, hvor vi i den næste tid skal sætte ind med mere information og vejledning, siger Jesper Salskov Jensen.

Undersøgelsen fra VELUX er en del af en større undersøgelse om danskernes ønsker, forventninger og overvejelser om miljø og energi, og særligt i relation til deres egen bolig. Undersøgelsen er gennemført fra juni til august 2009 og godt 1300 mennesker har deltaget. Få mere inspiration på www.velux.dk eller www.veluxshop.dk.


Kontaktperson:
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Telefon: 45 16 45 16
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
www.velux.dk

Om VELUX

VELUX skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, er globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.500 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S. VKR Holding A/S er et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.