Copenhagen,
01
Juli
2022
|
11:56
Europe/Amsterdam

Træhus vinder VELUX og Roskilde Festivals Sustainability Challenge 2022

Oversigt

På fremtidens festival kommer vi til at sove i træhuse. I hvert fald hvis man spørger juryen af årets Sustainability Challenge 2022. Et træhus som erstatning for teltet vandt nemlig onsdag årets Case Competition, som VELUX, Ingeniørforeningen (IDA) og Roskilde Festival står bag. Igennem foråret har de inviteret unge studerende til at give deres bud på, hvordan festivaldeltagere kan bo grønnere på festival, og onsdag eftermiddag blev den endelige vinder fundet ved Roskildes Cirkulære Lab. 

Årets Case Competition havde stort fokus på bæredygtighed og med løsninger fra design- og arkitekturstuderende var ønsket at gøre op med den brug-og-smid-væk-kultur, der desværre har været en fast del af stort se alle festivaler. Igennem foråret har unge studerende derfor givet deres bud på, hvordan fremtidens camps måske kommer til at se ud. Vinderen, som blev kåret onsdag på festivalens åbningsdag, blev ”træhuset” en konstruktion af træ og genanvendeligt tekstil, som man kan overnatte i.

Det er virkelig fedt, at vi har vundet, for der var virkelig mange gode og inspirerende projekter. Vi startede med at designe det hele på digitalt, og det var ret udfordrende at skulle bygge det i virkeligheden. Der var mange processer og planlægning som skulle spille.  Men med hjælp fra VELUX og Roskilde kunne vi rent faktisk bygge træhuset i fuld størrelse, og det er superfedt.

Thibault Vanheeghe, studerende, DTU

Vinderen er udvalgt blandt 10 finaleprojekter, som blev præsenteret foran juryen ved Det Cirkulære Lab. Træhuset, som er bygget af Thibault Vanheeghe, Nicole Di Santo, Danilo Paciotti og Kristoffer Rander – der til daglig studerer på DTU. Projektet løb med førstepladsen, fordi det, med sin simple og samtidig bæredygtige konstruktion, skilte sig ud iblandt de øvrige finalister, og kan være med til at løse problemet med de mange efterladte telte, som desværre er en realitet på Roskildefestivalen og mange andre festivaler.

Med Sustainability Challenge har vi søgt en løsning, hvor vi kan være med til at afhjælpe nogle af de mange problemer, som Roskilde festivalen oplever med affald på festivalpladsen. Træhuset er helt klart en bæredygtig måde at overnatte på, da det kan pakkes sammen, og bruges flere år i træk. Materialevalget er også virkelig godt, da det er lavet af træ og genanvendt tekstil, og så er det relativt simpelt i sin konstruktion. Man har valgt at skabe en bund af europaller, så man er hævet over jorden, samtidig med at der er fin komfort. Alt i alt en rigtig god løsning, som kan være med til at skabe en mere bæredygtig festival i fremtiden.

Jakob Nørregaard, Lead Creative hos VELUX og jurymedlem.

Planen er ifølge de studerende selv at videreudvikle projektet og implementere løsningen på fremtidige festivaler. 

Nu er planen, at vi gerne vil implementere løsningen på Roskilde Festivalen, så vi fremover kan campe grønnere og undgå unødigt affald. Der er allerede dele ved løsningen, som vi ved vi kan forbedre, og vi glæder os meget til at skabe en version, som forhåbentligt kan tages i brug på fremtidige festivaler.

Thibault Vanheeghe, studerende, DTU

Juryen bestod af:

  • Simay Arikan, Senior Director, Buildings of the Future, VELUX A/S
  •  Lone Feifer, Director Sustainable Buildings, VELUX A/S
  • Jakob Nørregaard, Senior Front End Lead, VELUX A/S