03
Januar
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Solvarme gav familie fornyet energi

Energivejleder Jan Høilund Christensen og familie nedbragte deres årlige energiforbrug med små 10.000 kroner ved at installere solfangere på familiens energirigtige bolig.
VELUXPageContent

Besparelsen blev endda opnået i en periode, hvor familien voksede. Børn i huset får ellers normalt energiforbruget til at stige, herunder alene elforbruget med 500-1.000 kWh pr. barn årligt og meget mere, når man som familien Christensen opvarmer huset med elektricitet.

Da Jan Høilund Christensen byggede familiens nye hus i 2006, skulle boligen leve op til de højeste energikrav. Boligen blev opført som et lavenergibyggeri efter 2010 forskrifterne. På trods af høje krav, så blev husets eneste varmekilde efter anbefaling fra ekstern rådgiver en elektrisk luft til vand varmepumpe, hvilket resulterede i et højere årligt elforbrug end forventet.

Jan ønskede derfor at nedbringe husets energiforbrug med en løsning, der var uafhængig af fossile brændstoffer. Søgningen gav resultat, og familien besluttede at installere VELUX solfangere, der både kunne bidrage til det varme forbrugsvand, og samtidigt give et tilskud til opvarmningen af boligen. Familien havde allerede seks VELUX ovenlysvinduer i det 45 m2 store køkken alrum.

 - Vi valgte et solvarmeanlæg for at spare på energiforbruget på en måde, der passede til vores unikke energiprojekt. Men samtidigt var det vigtigt for os, at de energibesparende løsninger harmonerede med og ikke skæmmede byggeriets æstetik. Eftersom solfangerne nemt kan integreres i taget og ligner VELUX ovenlysvinduer til forveksling, var valget af VELUX Danmark som leverandør nemt, siger Jan Høilund Christensen.

Familien installerede et solfangeranlæg på 8 m2, som senere blev udbygget til 12 m2 for at opnå en større besparelse om vinteren. Anlægget blev tilsluttet en 950 liters varmtvandsbeholder, der indeholder 150 liter varmt brugsvand og 800 liter som en bufferbeholder, således at energien kan oplagres og bidrage til opvarmningen af boligen ved overskudsproduktion af brugsvandet.

Synlige resultater
Flere energioptimerende løsninger blev gennemført, hvilket resulterede i et direkte fald i elforbruget fra 15.722 kW til 11.522 kWh. Heraf kunne de 3000 kWh, svarende til cirka 6.000 kroner årligt, direkte tilskrives solvarmeanlægget, hvilket giver en fornuftig forrentning af anlægget. Ved nybyggeri vil anlægget koste cirka 70.000 kroner alt inklusive og tilbagebetalingstiden er således maksimalt 11 år. Med en traditionel finansiering er der plus på kontoen fra år ét.

Jan lever i dag af at rådgive private og erhvervsvirksomheder om energiforbedringer. Med et stigende antal muligheder for udnyttelse af vedvarende ressourcer og optimering af energiforbrug er det afgørende, at forbedringerne gennemføres i den rette rækkefølge og skala. Igennem hele processen har familien været meget tilfredse med servicen fra VELUX Danmark.

- Det er planlægningsfasen, der er tidskrævende, for VELUX produkter er nemme at installere, da de er brugervenlige, gennemprøvede og bygger på mange års erfaring. Det tog én dag at installere solfangeranlægget, og der har ikke været en finger at sætte på hverken VELUX Danmark, produkterne eller deres service, siger Jan Høilund Christensen.

Hvis man tager det forøgede energiforbrug, der følger med ved familieforøgelse, såsom karbad hver aften, og en del flere fjernsynstimer, så er det bemærkelsesværdigt, at familiens elforbrug faldt med cirka 4200 kWh. Man taler om kolde vintre, men det eneste, der mærkbart er ændret, er temperaturen, der med det nye familiemedlem er hævet fra cirka 20 til 22 grader.

Familien Christensens hus har fået fornyet energi efter installationen af et solvarmeanlæg på 12 m2. Installationen har betydet, at familien i dag sparer godt 6.000 kroner årligt.

Download foto i stor størrelse

Om VELUX Gruppen

VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.600 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på velux.com.

The Newsmarket
Du kan finde videoer af broadcastkvalitet fra VELUX Gruppen på The Newsmarket: thenewsmarket.com/Velux. Førstegangsbrugere af The NewsMarket kan registrere sig på sitet. Har du spørgsmål til brugen af The NewsMarket, e-mail venligst journalisthelp@thenewsmarket.com

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Telefon: 45 17 46 47
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
velux.dk 
Følg VELUX Danmark på facebook.com/VELUXDanmark