06
December
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

SÃ¥dan kommer du af med juleosen

Vi steger og braser, sylter og bager. Der er travlt i december måned, når maden til julefrokosten og juleaften skal tilberedes.
VELUXPageContent


Mange gange hænger madosen i huset i dagevis, for lugten kan være svær at komme af med. Her er fem gode råd til god udluftning og frisk luft i den søde juletid.

Mens du tilbereder maden:

  1. Tænd emhætten, når du laver mad på komfuret, og sørg for at filtrene i emhætten er rene. Hvis de er fyldt med stegefedt, kan de ikke suge, og så hjælper emhætten ingenting.
  2. Luk dørene i hjemmet, mens maden tilberedes, så madosen så vidt muligt begrænses til køkkenområdet.
  3. Åbn gerne både køkkenvinduet nærmest emhætten og emhætten på én gang, når du tilbereder mad. Det får den friske luft til at trække ind i rummet og hjælper derved madosen hurtigere ud gennem emhætten.

NÃ¥r du har tilberedt maden:

  1. Skab gennemtræk i 15 minutter ved at åbne flere vinduer i nærheden af hinanden. På den måde udskiftes luften meget hurtigt, uden at rummet bliver kølet ned. Den friske luft er samtidig et effektivt bidrag til at sænke luftfugtigheden, som bliver højere, når man laver mad. Gentages helst tre gange i løbet af dagen.
  2. Har du et ovenlysvindue i køkkenet eller i umiddelbar nærhed, opnår du den bedste udluftning ved den såkaldte skorstenseffekt: Åbn dit facadevindue i køkkenet sammen med dit ovenlysvindue. Da luften stiger naturligt opad, får du meget hurtigere frisk luft ind i din bolig ved at lade madosen komme ud igennem taget.

    Kilde: VELUX Videncenter for dagslys, energi og indeklima.

580_juleos.jpg

Husk at lufte grundigt og korrekt ud, når du tilbereder julemaden. Akkreditering iStock.com.