Copenhagen,
27
Maj
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Offentliggørelse af vinderne: Natural Light

Vinderne af den internationale Natural Light-designkonkurrence er udvalgt blandt 172 imponerende forslag til design af en Natural Light-solcellelampe. Forslagene kommer fra 65 lande over hele verden.
VELUXPageContent

Vinderne er to meget talentfulde argentiske studerende, Mariana Arando og Luca Fondello, der begge studerer industrielt design på universitetet i Buenos Aires. 

Sidste år gik VELUX Gruppen og Little Sun sammen om at lancere den internationale designkonkurrence Natural Light. Designstuderende verden over blev opfordret til at udvikle en solcellelampe, som skal skaffe bæredygtigt lys til en overkommelig pris til nogle af de 1,2 milliarder mennesker i verden, der ikke har adgang til elektricitet. Juryen har nu udpeget vinderdesignet, der er udviklet af to industrielle designere fra universitetet i Buenos Aires i Argentina.
 
“Vi er virkelig stolte over at have vundet Natural Light-designkonkurrencen. At vinde en konkurrence som denne kan være en kæmpe løftestang for vores karriere fremover. Vi er meget spændte på at se det færdige resultat af vores designforslag og –koncept, når lampen er produceret og kommer ud og gør gavn hos brugerne. Vi var begejstrede for ideen om at hjælpe mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, og gøre livet lettere for dem. Det har været vores primære motivation gennem hele processen. Vi er også glade for, at der nu vil blive fremstillet 14.500 lamper, som skal sælges i Afrika, hvor de kommer til at gøre en forskel for mange familier,” siger de to vindere, Mariana Arando og Luca Fondello.  
 
Juryen var meget imponeret over det kreative, innovative og gennemtænkte design, der kendetegner vinderprojektet.
 
“At skaffe adgang til lys er ikke bare et spørgsmål om at opfylde et funktionelt behov. Det er også et spørgsmål om at forstå den nære sammenhæng mellem adgang til energi og vores fælles globale ønske om at være lykkelige. Det er min overbevisning, at disse aspekter altid skal betragtes som to sider af samme sag. Vinderprojektet tager højde for netop dette. Det afspejler en forståelse af, at det at holde en ren lyskilde i hænderne får een til at føle sig kraftfuld og ressourcestærk.” siger den islandske kunstner Olafur Eliasson, stifter af Little Sun og formand for Natural Light-juryen.
 
I anledning af VELUX Gruppens ejer, VKR Holdings, 75-års fødselsdag vil der blive fremstillet 14.500 Natural Light-lamper baseret på vinderdesignet. Lamperne vil blive distribueret af NGO’en Plan International i Zimbabwe, Zambia and Senegal i slutningen af 2015 og starten af 2016. Formålet er at levere bæredygtigt lys fra solceller til mennesker, der bor i områder uden elektricitet via et program, der involverer og udvikler lokalsamfundene.
 
“Med udgangspunkt i VELUX Gruppens målsætning om at være en mønstervirksomhed ønsker vi at gøre en indsats for at skaffe lys til områder i Afrika, som er uden adgang til elektricitet, og på den måde give noget tilbage til samfundet. Vores virksomhed bygger på viden om lys, og vi udnytter vores kompetencer der, hvor det har størst effekt. I anledning af vores 75-års jubilæum er vi glade for at kunne donere 14.500 bæredygtige solcellelamper til en overkommelig pris og på den måde bidrage til at forbedre menneskers liv i disse områder. Vinderdesignet er ikke blot perfekt ud fra et æstetisk synspunkt; konceptet er også meget gennemtænkt, og vi er sikre på, at lampen vil blive til gavn og skaffe lys, sådan som vi har tænkt os det,” siger Michael K. Rasmussen, marketingdirektør for VELUX Gruppen.
​​​​
Om vinderne
Vinderne af den international designkonkurrence Natural Light er Mariana Arando (22) og Luca Fondello (23). De bor begge i Buenos Aires i Argentina og studerer industrielt design på universitetet i Buenos Aires (FADU, Fakultetet for Arkitektur, Design og Byplanlægning). De er meget engagerede i studiet og samtidig åbne over for at opsøge ny inspiration fra spændende projekter og få ny erfaring fra konkurrencer som denne.
 
Om uddeling af Natural Light-lampen
Plan International distribuerer lamperne. Ved distributionen af solcellelamperne anvendes der en model, der er inspireret af mikrolån. Konceptet går ud på, at mindre, lokale iværksættere, der under normale omstændigheder ikke kan optage lån, fordi de ikke har en fast indkomst eller andre aktiver, kan optage lån til at etablere en virksomhed.  For at få gang i salget får disse iværksættere et lager af gratis Natural Light-lamper tildelt. Når de har solgt lageret, har de dels haft en indkomst, dels skaffet midler til at indkøbe flere lamper med henblik på salg. På den måde kan de etablere en bæredygtig virksomhed. 
 
Om Natural Light – en international designkonkurrence for studerende
I anledning af VELUX Gruppens ejer, VKR Holdings, 75-års jubilæum blev unge designstuderende opfordret til at udvikle en speciel solcellelampe. Natural Light-projektet blev lanceret for at markere en milepæl i VELUX Gruppens arbejde med at forbedre levestandarden rundt omkring i verden ved at bringe lys ind i folks hjem. VELUX Gruppen samarbejder med Little Sun, som er et socialt projekt grundlagt af den internationalt anerkendte kunstner Olafur Eliasson og ingeniør Frederik Ottesen. Målet er at forbedre levestandarden for mennesker, der bor i områder af verden, hvor der ikke er adgang til elektricitet.
 
Se filmen med Olafur Eliasson om vinderprojektet ved følge linket: https://youtu.be/dcLBnavEwZU

Pressemateriale på VELUX Media Centre 
Se og download vores nyhedsvideoer, fotos og pressemateriale på VELUX Media Centre på press.velux.com. Klik her for at modtage VELUX Nyheder. Følg os på twitter.com/velux og facebook.com/velux
 
For yderligere information, kontakt:
 
Tanja Thorsteinsson
Media Relations Manager
The VELUX Group
Telefon: + 45 26 70 27 28
@: tanja.thorsteinsson@velux.com
 
Om VELUX Gruppen
I mere end 70 år har VELUX Gruppen skabt bedre boliger for mennesker verden over ved at bringe dagslys og frisk luft gennem taget. Vores produktportefølje består af såvel ovenlysvinduer og ovenlysmoduler som en lang række dekorations- og solafskærmningsprodukter, rulleskodder, indbygningsprodukter og intelligente fjernbetjeninger. Det er produkter, der bidrager til et sundt indeklima og bæredygtige løsninger – til leg og læring, arbejde og fornøjelse. 
Med salgsselskaber og fabrikker i mere end 40 lande arbejder vi globalt og har omkring 10.000 medarbejdere verden over. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.
 
Om Little Sun
Little Sun blev udviklet af kunstneren Olafur Eliasson og ingeniøren Frederik Ottesen for at få bæredygtigt lys ud til de 1,2 milliarder mennesker i verden, som lever off -grid – uden adgang til elektricitet. Little Sun er på én gang en solcellelampe, en social virksomhed, et kunstværk og et globalt projekt, som forbinder verden igennem vores fælles behov for lys. For hver Little Sun solgt on-grid bliver en Little Sun leveret til et off –gridområde i Afrika og solgt til en lokal betalbar pris.
Lys er en livsvigtig ressource. I off -grid-områder bruges petroleumslamper ofte som lyskilde, men deres røg er sundhedsskadelig, de udgør en væsentlig brandfare og medfører risiko for forbrændinger. Med Little Sun kan folk arbejde, studere, lave mad og socialisere – på sikker vis. Og over to år sparer Little Sun-brugere 90% af, hvad de normalt ville betale for petroleum. Men Little Sun er ikke kun en eftertragtet lampe off -grid. I områder med elektricitet er Little Sun en ideel introduktion til solenergi og bæredygtighed for store og små. En praktisk ledsager på camping, vandreture og festivaler, på balkonen eller i haven. Efter 5 timers opladning i solen giver en Little Sun-lampe 4 timers stærkt lys eller 10 timers blødt lys. Little Sun arbejder på at gøre bæredygtig solenergi tilgængelig for alle. I April 2014 modtog Little Sun en banebrydende investering fra Bloomberg Philantropies på $5 millioner, som gør det muligt at skalerer Little Suns arbejde på det afrikanske kontinent.

For mere information, se:
www.littlesun.com
www.littlesun.com/press
facebook.com/ilovelittlesun
twitter.com/littlesun
 
Om Plan Denmark 
Plan er en af verdens største udviklingsorganisationer med fokus på børn. Siden 1937 har vi gennem støtte fra blandt andet vores mange Planfaddere arbejdet for at forbedre fattige børns vilkår.
 
Plan er et verdensomspændende fællesskab af fadderbørn, familier, lokalsamfund, myndigheder, faddere, frivillige og ansatte. Sammen arbejder vi for en fremtid, hvor man respekterer børn, lytter til dem og forsvarer deres rettigheder.

Plan arbejder med langsigtet udvikling og nødhjælp i 50 af verdens fattigste lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Plan arbejder for at sikre børns rettigheder og løfte millioner af børn ud af fattigdom. I 2014 nåede vores hjælp ud til 81,5 millioner fattige børn i 86.676 lokalsamfund.
 
For yderligere information om Plan, kontakt:
Signe Holme
Press Officer
Plan Denmark
Mobile: +45 60 68 30 12
E-mail: Signe.holme@plandanmark.dk
Web: www.plandanmark.dk
facebook.com/plandanmark