Copenhagen,
25
Februar
2016
|
11:00
Europe/Amsterdam

Natural Light har bragt liv og lys til Zambia

Oversigt

Natural Light-solcellelamperne har bragt lys og et bedre liv til mennesker i Zambia. Lamperne er nemlig særligt brugbare i det afrikanske land, hvor kun 20 procent af befolkningen har adgang til elektricitet. Når mørket falder på, lever resten uden strøm og med petroleumslamper, stearinlys eller bål som primære lyskilder.

Globalt lever 1,2 milliarder mennesker uden adgang til elektricitet. I anledningen af VELUX Gruppens 75 års jubilæum har selskabet besluttet at adressere denne udfordring. Sammen med Little Sun og Plan International arbejdes der for at bidrage med en bæredygtig, pålidelig og økonomisk overkommelig lyskilde til de egne af Zambia, Sierra Leone og Zimbabwe, som er uden elektricitet.

14.500 Natural Light-solcellelamper doneret af VELUX Gruppen er ankommet i Afrika, og de første modtagere kan nu se frem til en dagligdag med øget livskvalitet.

Blandt dem er unge piger mellem 10 og 18 år, som bor i såkaldte "safe houses" i det udsatte Mntendere-kvarter i den zambianske hovedstad Lusaka.

Lamperne muliggør, at pigerne kan lave deres lektier, når de kommer hjem fra skole, og samtidig kan de føle sig mere trygge om aftenen i stedet for at skulle gå i flok sammen efter solnedgang. Det er særligt vigtigt for vores børn, at de føler sig trygge, for mange af dem bærer på traumer efter vold, sexuelle overgreb eller misbrug,
forklarer Verann Delarey, forstander.

En af pigerne, 17-årige Sandy, har boet der i fem måneder. Også hendes hverdag er blevet nemmere.

Nu kan jeg læse og lave mine lektier om aftenen. Vi plejede bare at gå i seng, da vi ikke må bruge stearinlys i vores hus på grund af brandfare. Det er for farligt med så mange børn boende,
fortæller Sandy, 17 år.

Lamperne skaber forretning

Udover at skabe lys i de mørke timer kan Natural Light-lamperne også hjælpe med til at generere øget indtjening og forretning for zambianerne. Plan International har allerede engageret og uddannet en gruppe på 70 unge mennesker i det indkomstskabende projekt. De unge iværksættere sælger lampen og modtager provision, så de efterfølgende kan købe flere lamper og således kickstarte deres egen virksomhed. Én af disse nye iværksættere er Adrian Mwaanga, som ser et stort potentiale for Natural Light i Zambia.

Natural Light-lamperne har et enormt potentiale her ude på landet. Jeg har solgt otte lamper på tre uger, selvom lampen er en større investering for de fleste mennesker. Når du har fået folk til at forstå, at solcellelampen i det lange løb er billigere end petroleum til olielamper eller batterier til lygter, er de nemme at sælge. Pludselig kan en familie se hinanden og gøre nyttige ting i de mørke timer – og personligt hjælper det mig til at støtte min familie,
siger Adrian Mwaanga, iværksætter og salgsmedarbejder.

Fødsel i mobiltelefonens lysskær

Sygeplejerske Bertha Musonda arbejder på en lokal sundhedsklinik fire timers kørsel nord for Lusaka. Hun anser solcellelamperne for at være et vigtigt skridt fremad i arbejdet for at afvikle brugen af petroleumslamper, som både udgør en sundhedsrisiko og en brandfare.

Vi ser mange patienter her på klinikken med alvorlige forbrændinger fra petroleumslamper, eller fordi de er blevet forgiftet af dem. Nogle gange er lamperne faldet ned over børnene, eller de er kommet i kontakt med dem på anden vis. Vi ser også mange forbrændinger, når folk er faldet i søvn, mens petroleumslamperne fortsat har været tændt,
siger Bertha Musonda, sygeplejerske.

Bertha Musondas arbejde som sygeplejerske og jordemoder er blevet nemmere efter at hun har taget Natural Light-solcellelampen i brug.

Når det kommer til fødsler om aftenen eller natten, gør Natural Light hele forskellen. Jeg plejede at arbejde med hjælp fra lyset i min mobiltelefon. Jeg holdt den mellem mine tænder, så jeg havde begge hænder fri til at hjælpe børn til verden. Og det var ret svært, når jeg samtidig skulle tale med den fødende kvinde,
forklarer Bertha Musonda.

Plan International, som har spillet en afgørende rolle i distributionen af solcellelamperne, ser store fordele i projektet.

De soldrevne lamper vil  gavne de samfund, hvor elektricitet er en knap ressource. I lande, der har en arbejdsløshed på mere end 60 procent, gør dette projekt en stor forskel i livet for de involverede personer. De får en chance for at forsørge sig selv,
siger Gwen Wisti, administrerende direktør for Plan International Danmark

Om Little Sun

Little Sun er et globalt projekt, stiftet af kunstner Olafur Eliasson og ingeniør Frederik Ottesen, som med udgangspunkt i en social forretningsmodel arbejder på at få lys ud til de 1.2 milliarder mennesker i verden, som endnu ikke har adgang til elektricitet.

Projektets første produkt, solcellelampen Little Sun, sælges i hele verden. Indtægterne fra salg i den vestlige verden gør det muligt at distribuere lampen i områder uden elektricitet til en lokal overkommelig pris. Lampen er et miljøvenligt alternativ til sundhedsskadelige og dyre petroleumslamper og giver samtidig lokale forhandlere mulighed for at tjene på salget. På denne måde støtter Little Sun skabelsen af jobs og opbygningen af små forretninger i disse lande.

Little Sun-projektet begyndte i juli 2012. Siden da, er der blevet afsat flere end 200.000 Little Sun lamper verden over, over halvdelen til områder uden adgang til elektricitet.

For mere information besøg www.littlesun.comfacebook.com/ilovelittlesuntwitter.com/littlesun.

Om Natural Light-projektet

Det har altid været VELUX Gruppens målsætning at give mennesker verden over nye muligheder for adgang til dagslys og frisk luft. Virksomheden er bygget på viden om lys, og den ekspertise bliver brugt, hvor det vurderes, at den vil have den største effekt. I anledning af VELUX Gruppens 75-års jubilæum sætter Gruppen fokus på at bringe bæredygtigt lys til en overkommelig pris til områder i Afrika uden adgang til elektricitet. VELUX Gruppen har doneret 14.500 lamper til samfund i Sierra Leone, Zimbabwe og Zambia.

Om VELUX Gruppen

Vi sælger og markedsfører VELUX produkter i Danmark og på de nordatlantiske markeder. Alle produkter forhandles hovedsageligt igennem tømmerhandlere, byggemarkeder, samt gardin- og farvehandlere. VELUX Danmark A/S er et selvstændigt aktieselskab under VELUX Gruppen og beskæftiger i dag ca. 50 medarbejdere.

Om VELUX Gruppen

I over 75 år har VELUX Gruppen skabt bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen omfatter ovenlysvinduer og -moduler til både skrå og flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen gardiner og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter og intelligente produkter til fjernbetjening. Disse produkter er med til at sikre et sundt og bæredygtigt indeklima i forbindelse med arbejde og indlæring, leg og fornøjelse. Vi arbejder globalt med salgs- og produktionsaktiviteter i mere end 40 lande og beskæftiger omkring 9.500 medarbejdere på verdensplan. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab.