Copenhagen,
20
Januar
2022
|
10:00
Europe/Amsterdam

Indret et effektivt hjemmekontor - her får du fem gode råd, som du ikke kendte

Der er god grund til at indrette et godt hjemmekontor. Dine omgivelser påvirker nemlig din effektivitet. To eksperter giver her 5 simple råd til et godt arbejdsmiljø i hjemmet.

Hvis du er blevet vild med hjemmearbejde, er du langt fra den eneste. En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at 200.000 danskere hver dag foretrækker at arbejde fra hjemmet.

I 2019 foretrak 100.000 danskere dagligt at arbejde hjemme. Efter coronaens indtog er tallet fordoblet. 200.000 foretrak at arbejde hjemme hver dag i 2021. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

De praktiske fordele ved hjemmearbejde står klart for mange. Men det sociale liv på kontoret, sparringen med kollegaerne og endda effektiviteten kan være svær at finde hjemme. Heldigvis kan man med få, enkle indsatser selv gøre meget for at sikre et godt arbejdsmiljø i hjemmet. Specielt i forhold til indretningen. Feng-Shui-ekspert, Rebekkah Leve og arkitekt Lone Feifer, som arbejder med bæredygtigt byggeri hos VELUX, giver her deres, konkrete råd til indretningen af hjemmekontoret, så du er sikret bedst mulig effektivitet.

 

1. Sid ikke med ryggen til døren
Din underbevidsthed spiller ind, når det gælder om at føle sig tilpas og tryg på den plads, hvor du arbejder. Derfor kan det faktisk have betydning, hvor du sidder i forhold til rummets indretning. Og du skal helst undgå at sidde med ryggen til døren: "Det handler om, at vi har det bedst, når vi føler os trygge. Og sidder du med ryggen til døren, ved du ikke, hvad der kan komme mod dig. Det giver en langt bedre arbejdsro, hvis man kan undgå det. Vi skal helst ikke blive overraskede, når vi fordyber os. Det handler om vores urinstinkt", siger Feng-Shui-ekspert Rebekkah Leve, som er forfatter, foredragsholder og grundlægger af uddannelsen Intuitiv Feng Shui.

2. Skrivebordet skal hen til vinduet
Dagslys er altafgørende i indretningen af et hjemmekontor. Især når det handler om at opretholde et højt koncentrationsniveau i flere timer: "Flere og flere opdager, hvor vigtigt naturligt lys er i et rum. Dagslyset påvirker vores humør og vores koncentration. Altså både vores lyst til og vores mulighed for at kunne levere et godt stykke arbejde. Energi forsvinder hurtigt i et rum, hvis det er mørkt. Omvendt trives energi i et rum, der er fyldt med dagslys. Energien i rummet løfter energien hos de, som befinder sig i det. For at få mest mulig lyspåvirkning, skal man rykke sig hen i dagslyset. Derfor er et skrivebord bedst placeret, når det står tæt på et vindue," siger programdirektør for bæredygtigt byggeri Lone Feifer, VELUX, som har stort fokus på indeklima.

3. Indret dit kontor med symboler
At indrette sit hjemmekontor med symboler kan også hjælpe dig, når du arbejder hjemmefra. Det handler om noget så simpelt som motivation:"Hvis du har et mål, du arbejder hen imod, er du også mere motiveret. Dit symbol skal derfor vise noget, som du gerne vil opnå. Det kan være en pris, du ønsker at få, eller det kan være et billede af den færdige forside på det projekt, du skriver på. Symboler er bare rigtig gode til at skabe motivation," forklarer Rebekkah Leve.

4. Planter, planter, planter
Planter spiller en rolle i mange danskeres hjem, og det er der en god grund til. De skaber nemlig værdi i et rum - og også på dit hjemmekontor: "Ligesom lys er vigtigt, for at skabe glæde i et rum, så er planter det også. Planter er levende og har brug for lyset i rummet ligesom os selv. Det giver liv til et rum, som indirekte skaber glæde til hverdagen og selvfølgelig også til arbejdet," siger Lone Feifer fra VELUX.

5. Dyrk dine yndlingsfarver 
Fra et Feng Shui-synspunkt er farver også vigtige i arbejdsrummet. Farver har en stor betydning for energien i et rum, og de gode arbejdsrutiner afhænger af den energi, man har og omgiver sig med. Derfor skal man heller ikke være bange for at kaste nogle vilde farver ind på sit kontor, hvis det er dem, man holder af: Det handler om at omgive sit kontor med ting og farver, som man kan lide at se på hver dag. Det giver energi, som udløser den arbejdsglæde og effektivitet, som nogle måske nemmere finder på kontoret," fortæller Feng Shui-eksperten Rebekkah Leve.