05
Februar
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Husk at udlufte soveværelset i den kolde tid

I sommermånederne står danskernes vinduer på vid gab, og den friske sommerluft gennemstrømmer vores boliger.
VELUXPageContent

Men når sneen rammer gaderne, og temperaturen sniger sig ned under frysepunktet, så lader de fleste danskere vinduerne være lukkede for at holde på varmen. Og det er problematisk, da den manglende udluftning i de kolde måneder kan føre til et dårligere indeklima og forstyrre vores nattesøvn.

Det anbefales, at boligen udluftes 3-4 gange om dagen af cirka 10 minutters varighed for at skabe et godt indeklima og holde boligen i balance. Men det er de færreste, der husker denne tommelfingerregel om vinteren. Den opvarmede luft inden døre indeholder store mængder fugt, og bliver luften ikke skiftet ud, kan den fugtige luft resultere i, at der udvikles skimmelsvamp i boligen, som på sigt kan føre til allergi og andre helbredsmæssige gener for husets beboere.

Frisk luft i soveværelset giver fornyet energi
Et naturligt luftskifte betyder, at fugt og forurenende partikler bliver ledt aktivt ud af boligen, og luften virker dermed frisk og ren. Hvis udluftningen samtidigt er effektiv, så er varmetabet minimalt, og tør luft er billigere at varme op end fugtig. Et rum, som vi skal være særligt opmærksomme på at få luftet ud i, er soveværelset. Dette rum er et af de lokaler, som vi opholder os mest i, og det skaber samtidig rammerne for en lang og god nattesøvn, der giver os energi til næste dag. Der er derfor et endnu større behov for, at indeklimaet er sundt i netop dette rum.

 - 75 procent af danskerne lufter for lidt ud i deres boliger, og det er problematisk i forhold til vores generelle velbefindende. Specielt i soveværelset har folk en tendens til at holde på varmen i frygt for at fryse i løbet af natten. Men faktisk viser undersøgelser, at den ideelle sovetemperatur er 16-17 grader, så det er kun godt, hvis der er lidt køligt i dette rum. Men vil man alligevel helst undgå de helt kolde temperaturer i soveværelset, kan man ved hjælp af ovenlysvinduer opnå en effektiv og hurtig udluftning og på den måde mindske boligens varmetab. Ovenlysvinduet er nemlig med til at skabe den såkaldte skorstenseffekt, der på få minutter skifter luften i boligen ud. Her strømmer den friske luft ind fra facadevinduerne i siden af boligen, trækkes op ad, og slippes derefter ud gennem ovenlysvinduerne i taget, og det giver en effektiv og hurtig udluftning, uden at bygningen nedkøles, siger Jesper Salskov Jensen, direktør i VELUX Danmark.

Gør det nemt at lufte ud i den kolde tid
Med VELUX INTEGRA® ovenlysvinduer bliver det nemt at lufte ud i boligen om vinteren. Takket være vinduets indbyggede styresystem kan man tidsindstille vinduet til at lufte ud i boligen på tidspunkter, der generer beboerne mindst muligt. Det kan for eksempel være, når ingen er hjemme, eller når man ikke opholder sig i det pågældende rum. På den måde mærker man ikke den direkte vinterkulde, da eksempelvis soveværelset når at blive opvarmet, inden vi skal sove. Ydermere har systemet en indbygget regnsensor, der automatisk lukker vinduet, hvis det skulle begynde at regne eller sne.Når Danmark rammes af minusgrader, er der mange, der holder vinduerne lukkede og ikke får luftet ud i frygt for et køligt indeklima. Men på trods af de kolde temperaturer er det vigtigt fortsat at få skiftet luften i hele boligen ud. VELUX ovenlysvinduer skaber en hurtig og effektiv udluftning, og mindsker derfor boligens varmetab. 

Download foto i stor størrelse
Om VELUX Gruppen
VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.600 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på velux.com.

The Newsmarket
Du kan finde videoer af broadcastkvalitet fra VELUX Gruppen på The Newsmarket: thenewsmarket.com/Velux
Førstegangsbrugere af The NewsMarket kan registrere sig på sitet. Har du spørgsmål til brugen af The NewsMarket, e-mail venligst journalisthelp@thenewsmarket.com

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til:
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Telefon: 45 17 46 47
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
velux.dk 
Følg VELUX Danmark på facebook.com/VELUXDanmark