28
Oktober
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Green Lighthouse får Københavns Kommunes pris for Gode og smukke bygninger 2010

Københavns grønneste hus kan nu også kalde sig et af byens smukkeste. Green Lighthouse får prisen, fordi det er et visionært projekt og en teknologisk landvinding: CO2-neutralt uden at der er gået på kompromis med design, komfort og indeklima.
VELUXPageContent

Green Lighthouse er Danmarks første offentlige CO2-neutrale bygning og har kun været mulig at opføre takket være et godt samarbejde mellem de fire strategiske partnere bag projektet.

Prisen blev overrakt i dag på Københavns Rådhus af Pia Allerslev, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsborgmester til de fire strategiske partnere: Universitets- og Bygningsstyrelsen, VELUX Gruppen, Københavns Universitet og Københavns Kommune.

"Vi er meget glade for at modtage prisen, og vi er stolte over at kunne gå foran med et visionært byggeri, der forhåbentligt vil inspirere andre. Det har i høj grad også vakt udlandets interesse. Stort set hver uge er der et nyt besøg fra enten Kina, Rusland, Sydafrika, Burkina Faso eller USA" siger Ralf Hemmingsen, rektor for Københavns Universitet og formand for styregruppen bag Green Lighthouse.

Bygherren, Universitets- og Bygningsstyrelsens vicedirektør Connie Barfod siger:
"Det er ingen kunst i sig selv at bygge bæredygtigt. Det særlige ved Green Lighthouse er, at huset både er CO2-neutralt og samtidig er skønt at se på og opholde sig i. Derfor er jeg glad for, at huset nu får prisen, og den får ikke lov at samle støv på kaminhylden. Vi er i fuld gang med at evaluere erfaringerne fra Green Lighthouse, så vi kan bruge dem i vores andre grønne byggerier i hele Danmark".

VELUX Gruppens administrerende direktør Jørgen Tang-Jensen udtaler:
"Vi er af den opfattelse, at virksomheder har et ansvar for at vise vejen fremad ved at udvikle nye ideer og nye koncepter. Vi kan dels tilbyde en lang række produkter, dels bidrage med viden og erfaring inden for arkitektur og teknologi et bidrag, der er helt afgørende, når det drejer sig om at udvikle en ny standard for bæredygtigt byggeri, men vi kan ikke gøre det alene. Samarbejdet med de andre parter har resulteret i et byggeri, som beskriver en større bredde og er mere visionært og banebrydende end de byggerier, vi kunne have realiseret enkeltvis".

Overborgmester Frank Jensen, Københavns Kommune, udtaler:
"I København arbejder vi målrettet for flere partnerskaber som det bag Green Lighthouse. Partnerskaber, der kan udvikle løsninger, der ikke alene gavner klimaet, men som kan give inspiration til byer over hele verden - og dermed trække vækst og arbejdspladser til København".

Om prisen

Målet med prisen er at inspirere bygherrer til at investere i god arkitektur og arkitekter i at yde deres bedste. Prisen blev uddelt første gang i 1902 og siden da er ca. 560 projekter blevet hædret. Blandt de tidligere vindere er Skuespilhuset, Operaen, VM husene og Ørestad Gymnasium.

Pris til Green Lighthouse På billedet ses fra venstre: 
Anne Skovbro, Plandirektør i Københavns Kommune, Jesper Salskov Jensen, Direktør i VELUX Danmark, Bente Andersen, Udviklingsdirektør i COWI, Michael Christiansen, Arkitekt, Anniken Kirsebom, Byggechef i UBST, Reto Hummelshøj, COWI, Marianne Rønnebæk, Fakultetsdirektør KU Nat og Sajet Mahmudovski, projektleder i Universitets- og Bygningsstyrelsen.

Download billede i større format

Med prisen følger en bronzeplakette og 10.000 kroner, som partnerne bag Green Lighthouse vil bruge efter råd fra husets daglige brugere. Arkitekten Michael Christiansen og ingeniørfirmaet COWI modtog desuden hver et diplom og en præmie på 10.000 kroner.

Hvert år gennemgår Teknik- og Miljøforvaltningen 3-4.000 byggerier og udarbejder en liste med de bedste projekter til et bedømmelsesudvalg, der foretager den endelige præmiering. I alt seks projekter blev i år præmieret.

Bedømmelsesudvalget bestod i år af medlemmer fra Kultur- og Fritidsudvalget, to sagkyndige udpeget af Akademisk Arkitektforening, en sagkyndig udpeget af Dansk Ingeniørforening, Stadsarkitekten samt formanden Kultur- og Fritidsborgmester Pia Allerslev.

For mere information kontakt venligst

Sajet Mahmudovski, Universitets- og Bygningsstyrelsen, mobil: 2565 8932.
Jacob Sølling, Københavns Universitet, mobil: 2875 2630.
Lone Ellersgaard, pressechef, VELUX Gruppen, mobil: 4040 7156.

Billeder i trykkvalitet af Green Lighthouse kan downloades fra www.greenlighthouse.ku.dk

Green Lighthouse' øvrige priser

Modtog DI Byggematerialers pris for offentligt-privat samarbejde i november
2009.
Var nomineret til Climate Cup Partnerskabsprisen i september 2010.
Green Lighthouse er med i EU-Kommissionens kampagne Sustainable Energy
Europe som officiel partner.

Eksterne links

Københavns Universitets side for Green Lighthouse 
VELUX side for Green Lighthouse
Københavns Kommunes bygningspræmering 
Arkitekten Christensen & Co