15
December
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Green Lighthouse: Et travlt år i det grønne fyrtårn

Der er gået et år siden Green Lighthouse åbnede dørene første gang. Den CO2-neutrale bygning har haft besøg af over 2000 grupper fra nær og fjern heriblandt flere af verdens ledere, og bygningen har modtaget otte nationale og internationale anerkendelser.
VELUXPageContent

De studerende på Naturvidenskabeligt Fakultet i Københavns Universitets Green Lighthouse har delt den CO2-neutrale bygning med mange andre end personalet og medstuderende i bygningens første leveår.

Bygningen, der er et grønt fyrtårn for CO2-neutralt byggeri og for et effektivt offentligt-privat samarbejde, har bl.a. haft over 2000 grupper og organisationer fra ind- og udland på besøg i bygningen i løbet af det første år. Allerede inden åbningen var Andris Piebalgs, EU Commissioner for Energy på besøg. Senere har huset haft besøg af bl.a. New Yorks borgmester, Michael Bloomberg i forbindelse med COP 15, Kinas handelsminister Chen Deming, der besøgte huset på sit to-dages besøg i Danmark og den russiske præsident Medvedev besøgte også Green Lighthouse. Dagen efter proklamerede præsidenten, at han vil bygge et Green Lighthouse i Rusland.

”Vi er glade for, at der har været så stor opmærksomhed omkring Green Lighthouse i ind- og udland. Besøgene er med til udbrede kendskabet til, at det kan lade sig gøre at bygge offentlige bygninger, der er CO2-neutrale med et optimalt indeklima – allerede i dag,” siger Lone Feifer, strategisk projektchef, VELUX A/S.

Otte anerkendelser

Green Lighthouse har også modtaget otte nationale og internationale anerkendelser igennem det første år, huset har været i brug. Ligesom huset er nævnt i to nye bøger:

  • Bæredygtigt byggeri 2000-2010

  • Rund Arkitektur

Green Lighthouse blev bl.a. nomineret til Den Danske Lyspris 2010, der blev uddelt i december og huset modtog prisen for ”Gode og smukke bygninger” i oktober 2010.

”De flotte anerkendelser er et skulderklap til alle, der har været involveret i at bygge Green Lighthouse. Og det er vi meget stolte over,” siger Lone Feifer, strategisk projektchef, VELUX A/S.

Green Lighthouse er i dag hjemsted for blandt andet en Faculty Lounge, mødefaciliteter og studenterservice for Det Naturvidenskabelige Fakultet. Det stiller store krav til funktionalitet, kombineret med det klimavenlige aspekt.

Det unikke offentlige/private partnerskab bag huset er Videnskabsministeriets Universitets- og Bygningsstyrelse, VELUX A/S, VELFAC A/S, Københavns Kommune og Københavns Universitet.

Partnerne høster endnu data om erfaringerne fra det første år i huset, og de forventes at være gennemarbejdet i løbet af foråret 2011.


De otte anerkendelser til Green Lighthouse
  • Prisen for “Innovativt samarbejde” i november 2009 af DI. Green Lighthouse fik prisen, fordi partnerne bag huset havde samarbejdet på en unik måde, der har resulteret i et hus, der både er CO2-neutralt, sundt og komfortabelt.

  • Nominering til Climate Cup partnership Pris i spetember 2010 ved World Climate Solutions. Juryens motivation for nomineringen var, at Green Lighthouse demonstrerer, at det er muligt at bygge CO2-neutrale bygninger uden at kompromittere design, komfort og indendørs klima. (http://www.climatecup.dk/da/page/449-partnerskabsprisen-2010)

  • Æres nævnelse i kategorien hjem og kommercielle bygninger i forbindelse med fejringen af Årets Bygning 2009, som blev præsenteret af det danske byggemagasin Byggeri.

  • Prisen for "Gode og smukke bygninger" i oktober 2010 af Københavns Kommune. Green Lighthouse fik prisen, fordi den ikke bare er en smuk bygning, men også er et visionært projekt og et teknisk gennembrud. (http://www.kk.dk/Nyheder/2010/Oktober/PriserTilSmuktByggeri.aspx)

  • Green Good Design Award 2010. Green Lighthouse blev udvalgt blandt tusinder af bygninger fra over 46 lande. (http://www.europeanarch.eu/)

  • Nomineret blandt 14 bygninger internationalt i kategorien Uddannelse og Læring ved Verdens arkitekturfestivallen i Barcelona i november 2010. (http://www.worldarchitecturefestival.com/winners.cfm?eventYear=2009)

  • Støttet af EU Kommissionens Europæiske bæredygtige energikampagne. (http://www.sustenergy.org/)

  • Nomineret til Den Danske Lyspris 2010 som én ud af fem projekter. (http://www.centerforlys.dk/english.php)

Fotos

Fotos kan downloades fra www.greenlighthouse.ku.dk


Green Lighthouse er i dag hjemsted for blandt andet en Faculty Lounge, mødefaciliteter og studenterservice for Det Naturvidenskabelige Fakultet. Det stiller store krav til funktionalitet, kombineret med det klimavenlige aspekt.

Fotograf: Adam Mørk

Download billede i større format


Nyheder – thenewsmarket.com

Du kan finde videosekvenser til denne pressemeddelelse på www.thenewsmarket.com/Velux.
Du skal registrere dig, hvis det er første gang, du bruger thenewsmarket.com. Hvis du har spørgsmål, kan du sende en e-mail til journalisthelp@thenewsmarket.com.


Yderligere information: