27
Maj
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Green Lighthouse – fremtidens klimavenlige bygning - er ’rejst’

Københavns Universitets nye bygning på Nørre Campus, det Naturvidenskabelige Fakultet, Green Lighthouse, skal være et fyrtårn for grøn adfærd.
VELUXPageContent

København 26. maj 2009: Københavns Universitets nye klimavenlige hus, Green Lighthouse blev i dag fejret ved et traditionelt rejsegilde med bæredygtige pølser, økologisk fadøl og optræden med genbrugsflasker af Flaskedrengene fra DRs Talent 2008.

Huset er et tiltag, som skal ses også i lyset af den debat om klimaforandringerne, som erhvervsledere fra hele verden mødes om i Bella Center i disse dage. Byggebranchen står for 40 procent af den globale CO2-udledning. Fremtidens huse, som Green Lighthouse, der på sigt vil blive CO2-neutral, skal være med til at nedbringe CO2-udledningen fra bygninger.

Green Lighthouse skal stå færdigt til efteråret, inden FNs klimakonference, COP15, afholdes i København til december. Huset er tænkt til at skulle stå som et fyrtårn inden for klimavenligt byggeri, og visionen om et rundt bæredygtigt hus med minimal CO2-udledning og optimalt indeklima, er dermed i fuld gang med at bevæge sig fra tegnebrættet til virkelighed.

Vilje til at finde fremtidens løsninger
Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, sagde:

”Da vi startede en iskold martsdag sidste år, troede mange sikkert, at vi var fantaster, da vi sagde, at huset skulle stå klar inden FNs klimakonference til december. Men ikke alene bliver huset klart inden klimakonferencen. Vores kommende fyrtårn for klimavenligt byggeri er også udtryk for et nyskabende samarbejde mellem virksomheder, myndigheder og universitet. Det er med andre ord muligt at rykke hurtigt på det grønne felt, hvis man vil.

Vi håber, at de bæredygtige løsninger vi her viser med smuk arkitektur og godt indeklima også kan inspirere andre”, sagde hun.

Og som huset tager form, stiger forventningerne hos dem, der snart flytter ind. Dekan for det Naturvidenskabelige Fakultet Nils O. Andersen fortalte, at det klimavenlige hus skal være hjemsted for blandt andet en Faculty Lounge for studerende og forskere, mødefaciliteter og studenterservice.

”Vi forventer, at mere end 15.000 studerende får deres gang i huset i løbet af året. Det bliver i den grad de studerendes hus, og vi glæder os til at flytte ind”, sagde han.

Huset skal også være et fyrtårn for grøn adfærd i bygninger. Green Lighthouse er bl.a. bygget med soluret som forbillede og vil sikre, at brugerne hele tiden er bevidste om bygningens energiforbrug via små skærme rundt omkring i bygningen.

Om Green Lighthouse
Solen er omdrejningspunktet for Green Lighthouse som arkitektonisk udtryk. Og med en grøn beklædning vil bygningen danne et synligt og attraktivt midtpunkt for området. Green Lighthouse vil fremtræde med sin egen klare identitet og samtidig give identitet til hele Nørre Campus området. Dermed vil bygningen leve op til sit navn som et synligt vartegn for campus og for klimaambitionerne bag projektet Green Lighthouse.
Med åbne og velbelyste rum fulde af balanceret dagslys og et godt indeklima vil Green Lighthouse blive et sted, der er behageligt at opholde sig i for studerende, ansatte og gæster.

Energikonceptet i Green Lighthouse
Energikonceptet har til hensigt at gøre Green Lighthouse CO2-neutralt på sigt. Green Lighthouse vil lægge vægge til et helt nyt eksperiment med et energikoncept, der består af en kombination af forsyning af fjernvarme, solceller, solvarme og –køling samt sæsonlager.

Energikonceptet der er udviklet af COWI består af en ny type løsning, hvor fjernvarme anvendes til at drive en varmepumpe. Det giver mindre CO2 belastning at anvende fjernvarme i stedet for el. Ligesom fjernvarmen sikrer en langt mere effektiv energiudnyttelse, da fjernvarmen er delvist baseret på vedvarende energikilder. Energikonceptet sikrer en optimal udnyttelse af vedvarende energikilder, og samspillet betyder, at konceptet benytter solen både til køling af huset om sommeren og til at kunne forbedre varmepumpedriften om vinteren. I konceptet udnyttes solvarmeenergi ved udnyttelse af solvarme gennem sydvendte vinduer, til gulvvarme og sæsonlagring i jorden. En varmepumpe, sikrer at solvarme, jordvarme og køling kommer rundt i bygningen.

Tal og fordeling
Husets foreløbige rumvarmeforbrug er estimeret til 22 kWh/m2/år. Varmeforsyningen i Green Lighthouse forventes at være sammensat af følgende energikilder:
• 35 procent energi fra solenergi fra solpaneler på taget, og sollagret fra jordvarme via en varmepumpe,
• 65 procent er miljøvenlig fjernvarme, med en andel af vedvarende energi på ca. 35 procent.

Varmepumpen øger udnyttelsen af fjernvarmen med ca. 30 procent.
Størstedelen af el i Green Lighthouse til belysning, ventilation og pumper kommer fra solceller på taget.
Prisen på fjernvarmeforbruget er ca. 14.000 kr. om året efter gældende takster.
Energikonceptet vil være et reelt eksperiment, og det er første gang, det anvendes i Dan-mark. Løsningen kan på sigt anvendes i kontor- og erhvervsbyggeri i størstedelen af Europa. Energikonceptet vil uden tvivl blive anvendt i fremtidens energiforsyning, hvor der vil være fokus på CO2-neutralt byggeri.
Energikonceptet er endnu under udvikling og vil i løbet af de kommende måneder blive mere fastlagt.

Fakta
Areal: 950m2 i tre etager.
Bygherre: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling herunder Universitets- og Bygningsstyrelsen.
Husets brugere: Københavns Universitet.
Arkitekt: Christensen og Co Arkitekter A/S.
Totalentreprenør: Hellerup Byg.
Ingeniør: COWI.

Strategiske partnere bag Green Lighthouse
Green Lighthouse har fem strategiske partnere, som er gået sammen om at opføre huset. Det er Københavns Universitet, Universitets- og Bygningsstyrelsen, VELUX, VELFAC og Københavns Kommune.

For mere information kontakt venligst:
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Telefon: 45 16 45 16
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
www.velux.dk

Om VELUX
VELUX skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, er globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 3.000 i Danmark. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S. VKR Holding A/S er et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.

Rejsegilde på Green Lighthouse Rejsegilde på Green Lighthouse den 26.5.2009.

Download billede i større format

Lykke Friis ved rejsegildet Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet.

Download billede i større format

Mange havde valgt at fejre rejsegildet på Københavns Universitets nye hus, Green Lighthouse.

Download billede i større format