Copenhagen,
13
November
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Få mere dagslys i hverdagen og undgå vinterdepression

Natten til d. 28. oktober i år var den varmeste målt så sent på året i 140 år – hele 16,7 grader var det den nat.
VELUXPageContent

To dage efter varslede metrologerne landet over dog nattefrost, så nu er vinterhalvåret for alvor skudt i gang. De korte, mørke dage har en negativ effekt på danskernes humør, og faktisk får hver tiende dansker symptomer på vinterdepression i de mørkeste måneder.  
 
Vi har svært ved at få tid til at udnytte de få lyse timer i vinterhalvåret. Nu hvor uret er sat tilbage med en time, er morgenerne lidt lysere for en kort stund. Men der går ikke længe før, det er mørkt, både når vi tager på arbejde og igen, når vi kører hjem. Og det manglende dagslys gør mange af os sløve, trætte og i dårligere humør. Selvom vinterdepression endnu ikke er en anerkendt diagnose i Danmark, er det kendt, at manglende dagslys har en negativ effekt på vores humør.
 
Symptomerne på vinterdepression kan opleves på netop denne tid af året i starten af november, hvor mørket og kulden begynder at kunne mærkes. Symptomerne varer ved indtil marts måned, hvor dagslyset og varmen igen begynder at overtage. Når det er mørkt, producerer vi mere melatonin også kaldt søvnhormonet, hvilket gør os mere trætte og uoplagte om vinteren. Manglen på dagslys påvirker også dannelsen af hormonet serotonin, som reduceres. Serontonin er et stof i kroppen, der påvirker vores grad af lykke. Man behandler f.eks. depression ved at øge mængden af serontonin i kroppen med de såkaldte lykkepiller. 
 
Kuren er simpel: mere dagslys
Heldigvis kan man slippe for vinterdepressionens symptomer. Og kuren er ret simpel – sørg for mere dagslys i din hverdag. Hvis man ejer et hus eller en taglejlighed, kan man påvirke vintersløvheden i en positiv grad ved at renovere sig til mere dagslys. Det kan man f.eks. gøre gennem en montering af ovenlysvinduer. 
 
- Det bedste man kan gøre, for at undgå en vinterdepression, er at opholde sig i meget dagslys. En time udenfor i dagslys hver dag i løbet af vinteren kan gøre en stor positiv forskel på humøret og oplagtheden. Danskerne tilbringer dog i dag i gennemsnit mere end 90 procent af tiden indendørs, og derfor er det en god ide at trække dagslyset med indenfor via ovenlysvinduer. Det er oplagt at igangsætte en dagslysrenovering af boligen, så risikoen for vinterdepression mindskes og indeklimaet i boligen bliver optimalt uanset årstiden, siger Mick Schou Rasmussen, direktør i VELUX Danmark A/S.
 
En overskuelig renovering
Et ovenlysvindue giver omkring dobbelt så meget dagslys som et almindeligt facadevindue, simpelthen fordi det åbner direkte op for himlen. Man får ikke kun sollyset direkte ind, men også himmellyset, og derfor bliver boligen fyldt med dagslys selv på en gråvejrsdag.  
 
Uanset hvilken VELUX ovenlysløsning, man vælger, får man masser af dagslys, nemmere adgang til udluftning, energieffektivitet og frit udsyn til himlen. Find rådgivning på velux.dk og bliv inspireret til at finde ud af hvilken løsning, der passer bedst på lige præcis din bolig.   
 
​​
VELUX ovenlysvinduer hjælper med at forsyne boligen med nok dagslys om vinteren, og det hjælper på vintersløvheden.

Download foto i høj opløsning
 
Om VELUX Gruppen 
VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysløsninger til både skrå og flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter og produkter til fjernbetjening. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.450 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på velux.com 
 
Pressemateriale på VELUX Media Centre
Se og download vores nyhedsvideoer, fotos og pressemateriale på VELUX Media Centre på press.velux.com. Klik her for at modtage VELUX Nyheder. 
 
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til: 
Mick Schou Rasmussen, direktør
VELUX Danmark A/S
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Telefon: 45 17 46 47
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
Følg VELUX Danmark på facebook.com/velux
​​