27
Juni
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Energirenovering reducerer varmeregningen og forbedrer indeklimaet

Boligejere, der energirenoverer boligen, gør ikke kun boligen mere bæredygtig, de sparer også penge på energiregningen, da udgifterne til varme og el bliver reduceret. Men der er flere fordele ved at tænke grønt, når boligen skal forbedres.
VELUXPageContent

Dette har de på Bornholm forsøgt at vise håndværkere og boligejere ved at gøre et gammelt byhus energiøkonomisk.

I Danmark går 40 % af vores energiforbrug til opvarmning af bygninger og boliger. Derfor kan man spare mange penge ved at energirenovere huset, så det bliver både mere bæredygtigt og energiøkonomisk, og på den måde kan husejerne spare penge på varmeregningen. Men mange ved ikke nok om, hvad energirenovering betyder, og derfor har man på Bornholm renoveret et gammel 1800-tals hus, hvor både husejere og håndværkere får muligheden for at følge forløbet og se, hvorfor det giver mening at energirenovere.

- Energirenovering er i manges øjne lig med dyre omkostninger i forbindelse med ombygningen. Men selvom renoveringen koster mere end almindelig ombygning, vil huset være sikret mange år frem. Vi ved ikke, hvordan energipriserne vil se ud i fremtiden, men det tyder på, at de vil stige. Til gengæld ved man, hvordan et fast forrentet lån til energirenoveringen udvikler sig. Med energirenovering vil huset blive mere bæredygtigt både for pengepungen og for miljøet, siger Jesper Salskov Jensen, direktør i VELUX Danmark.

Hvis Danmark skal nå sine målsætninger og forpligtelser ift. CO2-reduktion, er det afgørende, at byggeriet bidrager med energibesparelser. Besparelserne kan opnås ved bæredygtigt nybyggeri og ved at renovere huse, så de bliver energieffektive. Ved nybyggeri bliver kravene løbende skærpet, men i forbindelse med ombygning og renovering, der udgør 98 % af byggeaktiviteten, går Danmark og ikke mindst husejerne glip af enorme energisparepotentialer. Bornholm er gået forrest i udviklingen og har renoveret et 1800-tals hus, så det er blevet øens mest energiøkonomiske byhus.

Håndværkere skal kende fordelene ved energirenovering

Danske husejere ved ikke nok om fordelene ved en energiøkonomisk bolig. Håndværkerne spiller derfor en vigtig rolle, da de har den primære dialog med husejeren i forbindelse med ombygning og renovering. Men energirigtig renovering er mere kompleks end almindelig ombygning, og det kan være vanskeligt for husejerne at finde frem til de særligt specialiserede håndværkere, der har den nødvendige indsigt.

På Bornholm var energirenoveringen af det over 160-årige hus i Nexø derfor tilknyttet et uddannelsesforløb, hvor hver enkelt proces stod åben længst muligt, så de bornholmske håndværkere kunne se den praktiske udførelse af de nye metoder og de bæredygtige materialer, der blev brugt til energirenoveringen. På den måde er de bornholmske håndværkere klar til at møde de behov, fremtidens grønne byggeri vil skabe.

Energirenovering forbedrer indeklimaet

- Hver tredje bygning i Danmark har et dårligt indeklima. Men et godt indeklima har stor betydning for vores sundhed, og det kræver kun få tiltag som eksempelvis ovenlysvinduer og god ventilation at forbedre det. Masser af dagslys og frisk luft gør boligen bedre at opholde sig i, og samtidig forbedrer det også husets energiprofil. Da det gamle hus på Bornholm blev renoveret, havde indeklimaet derfor også høj prioritet, udtaler Jesper Salskov Jensen.

Det gode indeklima i Nexø-huset blev sikret med seks ovenlysvinduer på husets tag, der tilfører masser af dagslys og gratis solvarme i den kolde tid. Samtidig er der installeret udvendige solcelledrevne markiser og indvendige rullegardiner, der dæmper solens varmepåvirkning, og dermed holder temperaturen i rummet nede. Om natten og om vinteren sikrer solafskærmning til gengæld, at der holdes på varmen for på den måde at reducere varmetabet gennem ruderne. Et ventilationsanlæg i kombination med den naturlige ventilation via ovenlysvinduerne sørger desuden for konstant udluftning og en ensartet temperatur i alle rum til gavn for både indeklimaet og energiforbruget.

Bornholm baner vejen for bæredygtigt byggeri og energirenovering

Mikkel og Dorte købte huset i Kirkestræde som et håndværkertilbud, og deres ønske om at omdanne det til et lavenergiklasse 1-hus var et ambitiøst projekt, der krævede en totalrenovering. Taget blev skiftet ud, hele den indvendige del af huset blev revet ned og bygget op igen, og murene blev en halv meter tykke og isoleret med træfiber-isolering.

Det gamle hus ligger i den bevaringsværdige del af Nexø og blev gennemført som et demonstrationsprojekt, hvor alle faser af byggeriet blev dokumenteret og formidlet, og materialevalget blev beskrevet. Se mere om renoveringen på www.bornholm.dk/groentbyggeri. I slutningen af forløbet blev de opnåede energibesparelser dokumenteret og indeklimaet målt, alt sammen for at skabe interesse om energirenovering hos både private boligejere og håndværkere.

Download billede i større format Download billede i større format

Det grønne i hus i Nexø: Før energirenoveringen var byhuset fra 1850’erne i Nexø på Bornholm en utæt energisluger. Nu er det blevet energiøkonomisk med bæredygtige materialer og en lav energiprofil.

Det gamle byhus har et godt indeklima, hvor ovenlysvinduerne sikrer masser af dagslys og solafskærmning, og ventilation sikrer frisk luft og en stabil temperatur.

Download billede i større format


Mere information

På VELUX hjemmeside kan man læse mere om, hvordan man kan gøre boligen mere energieffektiv og samtidig få et sundt indeklima.
Demonstrations- og uddannelsesdelen af renoveringen i Kirkestræde har været støttet af De Europæiske Strukturfondsprojekter Kompetenceforum Bornholm og Klyngeudvikling i udkantsområder.

For mere information kontakt venligst:

Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Telefon: 45 16 45 16
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
Hjemmeside: www.velux.dk

Om VELUX Gruppen

VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.600 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.