07
Februar
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Dagslys og udluftning gennem skorstenen

Glas og vinduer er med til at skabe et godt indeklima og en bolig med forbedret energiforbrug. Det kræver blot fornuftig regulering af luft- og varmeindtag.
VELUXPageContent

Solskorsten er et designkoncept, udviklet af tegnestuen Pluskontoret i samarbejde med VELUX Gruppen, der gør det muligt at lufte ud, selvom regnen pisker ned udenfor, og som samtidig forsyner boligen med masser af dagslys i varme nuancer. Solskorstenen er blevet udviklet som led i et renoveringsprojekt i Aarhus, som Realdania Byg har stået for.

En skorsten er traditionelt set bygget med det byggetekniske formål at trække røg fra brændeovn, pejs eller anden opvarmningskilde op gennem skorstensløbet og væk fra boligen. Men nu har VELUX Gruppen og Pluskontoret redefineret skorstenen og udviklet en ny type skorsten, som ikke har til formål at lede røg ud af boligen, men i stedet skal sikre naturlig ventilation inden døre. Solskorstenen er udviklet med et æstetisk og arkitektonisk formål, og som navnet indikerer, er den skabt til at lukke dagslys ind i boligen.


Projekt Solskorsten i Tilst

- Solskorstenen er udviklet med fokus på dagslys og naturlig ventilation i boligen. Dagslys giver velvære for husets beboere og mindsker behovet for elektrisk belysning, mens den naturlige ventilation regulerer rumtemperaturen og sørger for et behageligt og sundt indeklima.
En komplet kombination af dagslys og frisk luft i boligen er faktisk de vigtigste forudsætninger for at skabe en bolig i balance med et reduceret energiforbrug, siger Jesper Salskov Jensen, direktør i VELUX Danmark A/S.

Download billede i større format


Projekt Solskorsten i Tilst

Solskorstenen er fremstillet i specialdesignet orange glas, der giver et helt unikt udtryk til bygningen, når den placeres ved tagryggen ovenpå et VELUX ovenlysvindue.

Den orange glaskonstruktion giver en varm genspejling af solens stråler og leder dem gennem ovenlysvinduet og ned i boligen, der således forsynes med atmosfærisk, varmglødet dagslys.

Solskorstenen, der ligner en glaskube, skærmer samtidig af for regn og vind, så man kan åbne ovenlysvinduet, selvom regnen pisker ned udenfor.

Download billede i større format


Energirenovering i Aarhus

Solskorstenen er bygget som et eksperiment til et forsøgsbyggeri i Tilst ved Aarhus. Her er et traditionelt parcelhus fra 70’erne blevet totalt energirenoveret til lavenergiklasse 1 og har fået tilført ny gejst til arkitekturen, med respekt for det oprindelige udtryk. Her har solskorstenen fået sin plads med henblik på at sikre naturlig ventilation gennem ovenlysvinduerne på parcelhuset.

- Solskorstenen er inspireret af det traditionelle parcelhus, men er opført i et materiale og i en farve, der giver et moderne arkitektonisk og tidssvarende udtryk. Solskorstenen er indbegrebet af et moderne energiprodukt, der kan være med til at skabe balance i husets indeklima og dermed også velvære for husets beboere, siger Jesper Salskov Jensen.

Danskerne tilbringer 90 procent af deres tid inden døre, og derfor er det vigtigt at have fokus på indeklima, når man skal bygge om eller renovere. Store mængder af dagslys og frisk luft, som kan opnås gennem store vinduespartier og ovenlys, skaber en række helbreds- og komfortmæssige fordele. Fx er dagslys et anerkendt middel til at reducere risikoen for depression, mens frisk luft og naturlig ventilation kan modvirke, at husets beboere får astma eller allergi.

Ejendomsselskabet Realdania Byg står bag forsøgsbyggeriet i Tilst ved Aarhus, mens Aarhus Glarmesteri A/S har fremstillet den specialdesignede, orange glasskorsten.

For mere information kontakt venligst:

Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Telefon: 45 16 45 16
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
Hjemmeside: www.velux.dk

Om VELUX Gruppen

VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.400 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.

Om Energiparcel

Læs mere om Energiparcel-forsøget hos Realdania Byg på www.energiparcel.dk.