26
Januar
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Arkitektstuderende former fremtidens dagslys

I denne uge skifter dagslyset i kantinerne på arkitektskolerne i København og Århus fra dag til dag. Det er indledningen på International VELUX Awards, hvor arkitektstuderende inviteres til at udforske fremtidens anvendelse af dagslys i arkitekturen.
VELUXPageContent

Hver dag i næste uge vil de studerende på arkitektskolerne i København og Århus lyssætte deres kantiner med kreativ anvendelse af dagslys og diskutere deres idéer over webcam undervejs. De studerende vil hver dag belyse deres kantiner på en ny måde kun ved hjælp af dagslys på denne måde udforskes potentialet i sollys som naturlig lys- og energikilde. De afgør selv, hvordan projekterne udføres og med hvilke materialer – det eneste krav er, at deres projekter skal dokumenteres og offentliggøres.

På Kunstakademiets Arkitektskole i København bliver workshoppen ledet af performance- og installationskunstneren Karin Søndergård, som vil lære de studerende at eksperimentere med forskellige former for lys. Workshoppen, som skal inspirere de arkitektstuderende til at arbejde med dagslyset, er opvarmning til den globale innovationskonkurrence International VELUX Awards, der i år afholdes for fjerde gang.

”Dagslys er både en værdifuld kilde til lys, energi og et behageligt indeklima. Vi tror på, at innovative løsninger, der tager hensyn til vores omgivelser og trivsel, samtidig med, at de fokuserer på energieffektivitet, vil spille en central rolle i morgendagens moderne arkitektur. Derfor er vi glade for at give de studerende mulighed for at arbejde med dagslys som lyskilde på et meget højt niveau, og vi håber, at de to workshops vil inspirere dem til at deltage i IVA,” siger Jesper Salskov Jensen, direktør for VELUX Danmark.

Siden 2004 har over 5.000 studerende fra mere end 90 forskellige lande deltaget i International VELUX Awards, og danske arkitektstuderende er traditionelt med helt i toppen af feltet i konkurrencen. I 2006 vandt den 27-årige danske arkitektstuderende Louise Grønlund førstepræmien i konkurrencen med sit projekt “A Museum of Photography”. Her brugte hun kameraet som metafor i sin definition og konstruktion af et fotomuseum.

IVA konkurrencen omfatter ingen særlige kategorier, og der stilles ikke krav om anvendelse af bestemte materialer eller VELUX produkter. Det eneste krav er, at de studerendes projekter støttes af en lærer fra en arkitektskole, og vinderne og deres lærere modtager prisen i fællesskab. Projekterne kan omhandle alt lige fra bygningsdesign over nytænkning af brugen af dagslys i boliger i bymæssige sammenhænge til mere abstrakte koncepter. Projekterne kan f.eks. lægge vægt på æstetik, funktionalitet og bæredygtighed eller samspillet mellem bygninger og miljø.

Konkurrencen tilrettelægges i samarbejde med International Union of Architects (UIA) og European Association for Architectural Education (EAAE). Tilmelding skal ske inden 1. marts 2010, og fristen for indsendelse af projekter er 3. maj 2010. Den samlede præmiesum er på 30.000 euro. Vinderne offentliggøres og fejres ved en prisoverrækkelsesceremoni, der finder sted i La Rochelle i Frankrig i oktober 2010.

Yderligere information og aktuelle opdateringer findes på iva.velux.com.


International VELUX Award

Udstilling med projekter fra International VELUX Award 2008

Download billede i større format


Få meget mere at vide

På VELUX hjemmeside www.velux.dk kan man læse mere om dagslysløsninger, solafskærmning, solvarme og forskellige muligheder for optimal og bæredygtig udnyttelse af sollys og –varme.

Kontaktperson
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Telefon: 45 16 45 16
Fax: 45 16 45 55
E-mail: velux-dk@velux.com
www.velux.dk

Om VELUX

VELUX skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, er globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.500 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S. VKR Holding A/S er et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på www.velux.com.