29
August
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Anvend tagetagen som studiebolig til dit barn

Studiestarten står for døren, men manglen på studieboliger gør starten kaotisk for mange, som ender med at være nødsaget til at bo på venners sofaer.
VELUXPageContent


Samtidig står der landet over tagetager uudnyttede hen, så hvorfor ikke omdanne det mørke, støvede loftareal til en lys og luftig bolig, som de unge kan bo i, mens de læser en videregående uddannelse.

Hvert år omkring studiestart er medierne fyldt med historier om manglen på billige studieboliger til unge, der påbegynder en videregående uddannelse. Og fremtiden ser ikke lysere ud. Tværtimod vil jagten intensiveres, da befolkningsprognoser viser, at der kommer flere og flere unge ud på boligmarkedet. Det betyder, at unge og deres forældre må være kreative, når der skal findes en egnet bolig til det spirende voksenliv.

For unge er det ofte en drøm at være herre i sin egen lejlighed, men samtidigt bo tæt på både familien og vennerne og have glæde af samvær, gode råd og måske endda også mors gode mad i ny og næ. I mange familier kan drømmen blive til virkelighed ved at omdanne husets tagetage til beboelse. En løsning, der kommer alle til gavn; teenageren får sit eget tæt på familiens trygge favn, og forældrene får glæde af at have deres ”barn” tæt ved hjemmet samtidig med, at de får udvidet hjemmets beboelsesareal. Og selvom transporttiden måske forlænges en smule, kan det opvejes af bedre studieøkonomi, lækre boligforhold og kort distance til venner og familie.

- Tiden flyver afsted og pludselig er familiens små børn på vej til at blive voksne og begynde at baske med vingerne og forberede sig på at flyve fra reden. Men kræsne teenagere vil have plads til billige penge, og det er svært at finde. Derfor kan det være en ide at omdanne husets loftsrum til beboelse, og med få midler kan man gøre den nye etage dejlig lys og rummelig – og til en ideel ungdomshybel, fortæller Jesper Salskov Jensen, direktør i VELUX Danmark A/S.

Lys og luftig løsning – også for pengepungen
Ungdomsværelser indrettes ofte i kælderen, hvor der som regel hverken er lys, udsigt eller et godt indeklima. Men som studerende skal man have de bedste omgivelser for at kunne koncentrere sig om sin uddannelse, og et mørkt kælderrum kan derfor give dårlige arbejdsbetingelser for de unge, når de pga. boligmangel er nødsaget til at blive boende hjemme.

- Men der kan gemme sig en guldgrube under skråtaget i mange villaer. Her er ofte rigeligt med kvadratmeter og nem adgang til lys og luft, hvis blot man åbner taget mod himlen og den omkringliggende natur. Og intet er mere effektivt end ovenlysvinduer til at omdanne et mørkt areal under taget til en velfungerende bolig med masser af dagslys, frisk luft og et godt indeklima, fortæller Jesper Salskov Jensen.

Omdannelsen af familievillaens tagetage til beboelse er et svar på nutidens usikre boligmarked og giver god mening økonomisk. Forældrene slipper for at gøre et usikkert ’forældrekøb’, og den unge styrer uden om byernes høje huslejer – i hvert fald i den første tid af studierne. Og så er der ikke mindst en økonomisk gevinst at hente for forældrene, som ved at udbygge tagetagen øger husets værdi betragteligt. Og når de unge flyver fra reden kan forældrene benytte det lyse, indbydende rum, som efterfølgende oftest bliver boligens bedste rum, hvor størstedelen af tiden tilbringes. 

Det kan være svært at forestille sig, hvordan den eksisterende bolig kan udvides til gavn for hele familien. VELUX A/S har udviklet en Experience App, som er en mobil app, der kan visualisere ovenlysvinduernes placering og effekt i de rum, man ønsker mere lys. Ønsker man yderligere rådgivning, kan man på velux.dk nemt finde en lokal tømrermester, der har deltaget i dagslyskurser og derfor har øje for tagetagens muligheder.

Gode råd

  • Tal sammen om, hvad næste boligskridt skal være for familiens ”unge”. Måske er der mulighed for at omdanne loftarealet til beboelse?
  • Søg råd hos en arkitekt eller tømrermester, som kan se potentialet i loftetagen. På velux.dk er det hurtigt at finde en lokal tømrermester, der har deltaget i dagslyskurser og derfor kan give den bedste rådgivning om lys- og energiforhold i boligen.
  • Luk det skrå tag op mod den omkringliggende natur og mod himlen foroven med ovenlysvinduer.
  • Er der flere børn i familien, er en ungdomsbolig øverst oppe en god ting at lade gå i arv efterhånden, som børnene vokser op.
  • Når alle børn har forladt reden, kan det tidligere ungdomsværelse f.eks. bruges som kombineret gæsteværelse eller hobbyrum.

 Download foto i stor størrelse


Download foto i stor størrelse
Den mørke, uudnyttede tagetage kan med fordel laves om til en attraktiv studiebolig for familiens unge, når de starter videregående uddannelse.

Mere information
På velux.dk kan man læse mere om de forskellige dagslysløsninger VELUX tilbyder, hvis man ønsker at udnytte tagetager til beboelse.

Kontaktperson
Jesper Salskov Jensen, direktør
VELUX Danmark A/S
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Telefon: 45 17 46 47
Fax: 45 16 45 55
E-mail: VELUX-DK@VELUX.com
velux.dk

Om VELUX Gruppen
VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.600 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på velux.com.