17
Marts
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

1. spadestik til SOLHUSET: Danmarks mest klimavenlige børnehave

Danmarks mest klimavenlige og sunde daginstitution, SOLHUSET, er nu på vej til at blive en realitet på Breeltevej i Hørsholm.

VELUXPageContent

Glade børn med lidt kolde næser i marts-kulden overværede, at borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved, og administrerende direktør, Leif Jensen fra VKR Holding, tog det første spadestik til det, der bliver Danmarks mest klimavenlige børneinstitution, SOLHUSET.

Den 16. marts 2010 tog Morten Slotved og Leif Jensen det første spadestik til Hørsholm Kommunes nye børneinstitution, der blandt andet bliver selvforsynende med energi fra vedvarende energikilder, primært solenergi. Oliver på knapt tre og Isabel på fire år var også med til at tage spadestik. Alle fire spader var i øvrigt dekoreret med symboler på vind, vejr og sol af børnene selv og deres venner fra Løvehuset og Breeltegården. Det er de to institutioner, hvor børnene skal flytte fra, når SOLHUSET står færdigt omkring nytår.

Inden spadestikket blev taget skulle institutionen have et navn, så Lions bestyrelsesformand Niels Wendelboe-Nielsen afslørede navnet SOLHUSET og fortalte, at det er blevet til i et samarbejde mellem Løvehuset, Breeltegården og VKR Holding. Navnet er valgt fordi SOL er et velkendt begreb, som står for noget rart for mange børn, og fordi energien kommer derfra, og HUSET er valgt, da et hus er centralt for hverdagens aktiviteter og trivsel.

Børnene fra Breeltegården og Løvehuset optrådte også med en sang, de havde øvet sig meget på.

Børnenes trivsel er i centrum
Institutionen får plads til 100 børn og 30 voksne, og det er ikke kun huset, som er bæredygtigt og klimavenligt, også den pædagogiske tilgang bliver præget af respekt for miljøet og viden om den natur, der omgiver børnene.

”Vores vision og ambition er at skabe en bygning, der ikke er set før i Danmark.”, siger borgmester Morten Slotved. ”Når huset står færdigt, får både børn og personale et helt unikt hus med rum, der taler til alle sanser, og som sætter trivslen i højsædet. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis huset kommer til at inspirere fremtidens måde at tænke institutioner på. Respekt og omtanke for kommende generationer kommer til udtryk i husets topmoderne teknologi og i livet inden døre og på legepladsen. Vi bygger her en institution, hvor børnene fra helt små udvikler sig som små mennesker, der er bevidste om, at vi skal passe på vores verden”

Institutionen sætter børnene i centrum i en teknologisk intelligent bygning med et godt indeklima og masser af dagslys og frisk luft. Børneinstitutionen udvikles og opføres i et tæt offentligt og privat samarbejde mellem Hørsholm Kommune, VKR Holding A/S og Lions Børnehuse. De børn, der kommer til at gå i SOLHUSET, får en institution, der er bygget efter Active House-visionen om at udvikle bygninger, der giver mere end de tager. Et Active House har et lavt energiforbrug, et sundt indeklima og bidrager positivt til omgivelserne, uden at belaste miljøet.

Godt og sundt indeklima
”Børns trivsel og indlæringsevne optimeres betydeligt, hvis der er et sundt indeklima, og der er et kæmpe behov for at sikre et bedre og sundere indeklima, ikke mindst i børneinstitutioner. Heldigvis er der stigende forståelse for dette, og det skyldes ikke mindst, at der er nogen, som går foran og viser vejen. Det er Hørsholm Kommunes nye børneinstitution et rigtig godt eksempel på. Som aktører inden for byggesektoren føler vi et ansvar for at bidrage til fremtidens sunde og klimavenlige børneinstitutioner, så vi er glade for at kunne tilføre noget til Hørsholm Kommunes visionære projekt”, siger adm. direktør fra VKR Holding, Leif Jensen.

Omtanke for klimaet er en del af Hørsholms politik
Formand for Børne- og Skoleudvalget Pernille Schnoor understreger Hørsholm Kommunes generelle fokus på klima og miljø i dagtilbud.

"Hørsholm Kommune har generelt fokus på klima og miljø, og SOLHUSET bliver ikke den eneste institution, hvor børn og voksne interesserer sig for klimaet. Faktisk arbejder Hørsholm Kommune lige nu på en politik for dagtilbud, hvor klima er på agendaen i alle kommunens børneinstitutioner," siger Pernille Schnoor.

Som klimakommune har kommunen som virksomhed i det hele taget forpligtet sig til en række tiltag til gavn for de kommende generationer.

”For Hørsholm Kommune er det vigtigt at tænke i sammenhænge, og derfor sætter vi ind på flere fronter, når det gælder klima.” siger Peter Antonsen, der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget. ”Som organisation har vi blandt andet et mål om at reducere udledningen af CO2 med 4 % årligt fra 2012-2014, det gælder både vores børneinstitutioner men også vores øvrige institutioner som rådhuset, plejecentre og skoler.”

For mere information kontakt venligst:
Hørsholm Kommune:
Skole- og institutionschef Dorte Seistrup, tlf.: 2311 4260, dse@horsholm.dk

VKR Holding A/S:
Pia Hansen, tlf.: 2047 6526, pih@vkr-holding.com

Om SOLHUSET
Børneinstitutionen SOLHUSET er udviklet i et strategisk partnerskab mellem Hørsholm Kommune, VKR Holding A/S og Lions Børnehuse. Børneinstitutionen opføres af Hellerup Byg A/S i samarbejde med CCO arkitekter a/s og Rambøll. Visionen for SOLHUSET er at bygge en bæredygtig børneinstitution med et sundt indeklima og masser af dagslys og frisk luft, hvor børn fra en tidlig alder lærer at udfolde sig med omtanke for naturens ressourcer uden at belaste miljøet.